Neuleissamme käytetty villa on ekologinen valinta

Vuoma Companyn villapaidat ja villapipot neulomme itse käsin suomenlampaan villasta. Valmiiksi langaksi kehrätyt villat noudamme suoraan Karjaalta Laaksorinteen tilalta, jossa lampaat laiduntavat vapaina suurimman osan vuodesta. Tilalla ei käytetä kemikaaleja loisten häätöön, eikä lampaille tehdä kivuliasta mulesing-toimenpidettä.

Villa kehrätään langaksi 1940-luvulla perustetussa Pirtin kehräämössä. Kehräämö panostaa uusiutuvan energian käytön tehostamiseen, erityisesti kiinteistön lämmittämisessä sekä villan pesuprosessissa tarvittavan lämpimän veden tuotannossa. Kiinteistön sekä veden lämmitykseen käytetään maalämpöä. Käytetty sähkö on vesisähköä.

Tiesitkö, että lampailla on ympäristön kannalta positiivisia vaikutuksia niiden huolehtiessa luonnon monimuotoisuudesta laiduntaessaan ja hoitaessaan perinnebiotooppeja? Tätä työtä ne tekevät myös Laaksorinteen väljillä laitumilla.

Myös lampaan kerintä on hyvinvointiteko. Kerintä ei satu lammasta ja hyvinvointiasetus edellyttää kerintää kahdesti vuodessa, sillä lammas kärsii liiallisesta villamäärästä. Myös eläinsuojelulaki edellyttää kerintää vähintään kerran vuodessa. Laaksorinteessä lampaat keritsee Ankki-emäntä itse.

Tiesitkö tätä?

Suomenlampaan varhaiset esivanhemmat saapuivat Suomeen jo noin 4000 vuotta sitten ja rotu onkin lähempänä villilammasta kuin useimmat jalostetut lammasrodut.

Suomessa lampaiden villasta poltetaan ja kompostoidaan arvottomana jätteenä 70‒90 % eli hyötykäyttöön päätyy varovaisellakin arviolla enintään 30 % (Luonnonvarakeskus Luke / Uusivu-hanke).