Millainen on sinun suhteesi metsään?

Sanotaan, että kaikilla meillä suomalaisilla on metsäsuhde.

Suhde, joka perustuu jollakin tavalla mm. omaan elämäntarinaamme, sukutaustaamme, elinympäristöömme ja työhömme. Minulle metsä on ollut aina tärkeä ja läheinen osa elämää. Lähimetsässä seikkailtiin kavereiden kanssa jo ennen kouluikää ja vähän vanhempana partiolaisena suunnattiin metsään retkeilemään. Kirsun isä teki pitkän ja ansiokkaan työuran metsien parissa, uittohommista metsänhoitajaksi ja aina metsäneuvokseksi asti. Kävelyt metsässä edesmenneen appeni kanssa olivatkin mahtavia kokemuksia, sillä vastaan ei koskaan tullut kasvia tai eläintä (usein pelkkä ääni), jota Paavo ei olisi tuntenut. Keskustelut hänen kanssaan suomalaisen metsänhoidon ja metsäteollisuuden tilasta antoivat aivan uuden näkökulman metsään.

Vielä tänäänkin viihdyn metsässä erinomaisesti. Nautin erityisesti pilviä tavoittelevien kilpikaarnaisten mäntyjen luomasta lumoavasta ja rauhoittavasta tunnelmasta, jollaisen voi kokea vanhoissa aarniometsissä. Pyhä-Häkin Kansallispuisto 400 vuotta vanhoine ikihonkineen onkin yksi suosikkiretkeilykohteistani.Suomea voi hyvällä syyllä kutsua metsien maaksi, sillä maamme pinta-alasta noin 22,8 miljoonaa ha (75 %) on metsää. Tämä on noin 10% koko Euroopan metsäalasta. Ei siis ole ihme, että metsät liitetään Suomeen ja suomalaisuuteen myös rajojemme ulkopuolella. Ja kun tutkimuksien osoittamat metsässä liikkumisen ja oleskelun hyvinvointivaikutukset saavat laajempaa julkisuutta, voidaan metsiemme vetovoiman odottaa kasvavan ympäri maailmaa entisestään. Se, mitä me suomalaiset ajattelemme metsästä ja miten suhtaudumme siihen, ei siis ole mikään pikku juttu globaalista näkökulmastakaan katsottuna. 

Metsien voidaan myös hyvällä syyllä sanoa olevan suomalaisen luonnon monimuotoisuuden perusta, sillä WWF:n mukaan metsissämme elää yli 20 000 lajia: nisäkkäitä, lintuja, hyönteisiä, kasveja ja sieniä. Useiden lajien tulevaisuus onkin sidottuna metsiemme monimuotoisuuden säilymiseen.Metsä on myös olennainen osa kansallista kulttuuriamme. Suomalainen taide, muotoilu ja arkkitehtuuri ovat kautta aikojen ammentaneet aiheensa ja saaneet myös materiaalinsa usein metsästä. Suomalainen metsä on nyt supertrendikäs ja sitä haluavat kaupallistaa muutkin kuin perinteiset metsäjätit. Viime aikoina useat suomalaiset pienyritykset, kuten esimerkiksi lappilainen Arctic Warriors, ovat hyödyntäneet metsää tuotteissaan tai luoneet uusia metsään liittyviä tuotemerkkejä. Matkailupalvelujen tuottajatkin ovat viimein löytäneet metsän ja tuotteistaneet Visit Finlandin kehoituksesta lukuisia erilaisia metsäretkiä myytäviksi kansainvälisille matkailijoille.

Tänä päivänä metsistä puhutaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Metsät herättävät kiinnostusta, mielipiteitä, keskustelua ja tunteita. Yhä useampi taho haluaa kertoa oman näkemyksensä metsästä ja samalla vaikuttaa meidän jokaisen metsäsuhteeseen. Totta on, että metsä on osa suomalaista sielunmaisemaa, mutta se on myös tärkeä luonnonvaramme, jonka hyödyntämiseen yhteiskuntamme taloudellinen hyvinvointi on enemmän tai vähemmän aina perustunut. Suomen Metsämuseon, yhteistyössä Suomen Metsäyhdistyksen kanssa, julkaiseman Metsäsuhdemenetelmä-julkaisun (2019) mukaan oman ja muiden metsäsuhteen tunnistaminen voi mm. vahvistaa yksilön identiteettiä ja siten lisätä hyvinvointia, edistää vuorovaikutusta ja antaa keinoja erilaisten metsiin liittyvien tavoitteiden yhteensovittamisessa sekä auttaa metsiin liittyvien palvelujen kohdentamisessa erilaisille asiakkaille.Itse olen varma siitä, että metsillä on hyvä tulevaisuus Suomessa, ja esimerkkimme kannustamana, myös muualla maailmassa. Kunhan vain tietoisuus metsien merkityksestä koko maailman hyvinvoinnille kasvaa, löytyy varmasti myös globaali yhteisymmärrys siitä, miten metsien taloudellista hyödyntämistä voidaan toteuttaa, samalla niiden säilyminen ja monimuotoisuus turvaten.

Me vuomalaiset haluamme osaltamme olla aktiivisesti mukana kertomassa metsien ainutlaatuisesta ja tärkeästä roolista, ei vain meidän suomalaisten, vaan koko ihmiskunnan hyvinvoinnin edistäjänä. Our Forest Our Future on slogan, johon tiivistyy oma metsäsuhteemme – positiivinen, metsää ja sen monimuotoisuutta kunnioittava.

Tuomme pian verkkokauppamme valikoimaan laadukkaita, kotimaisia metsäaiheisia tuotteita mm. Arctic Warriors Oy:n kuusen kerkkää, joka on muuten todellinen arktinen superfood Suomen Lapin metsistä sekä Our Forest Our Future -painatuksella varustettuja korkealaatuisia Pure Waste t-paitoja. Ja tietysti myös näiden tuotteiden myynnistä lahjoitamme summan Kansallispuistoille.

Tiesitkö muuten, että metsällä on Suomessa ihan oma museo?
Punkaharjulla sijaitseva Suomen Metsämuseo Lusto on, omien sanojensa mukaan, ihmisen ja metsän menneisyyden sekä tulevaisuuden kohtauspaikka.


Mennään metsään!

Timo