Vieraskynä: Aistit avoimina villiyrttiretkelle – resepti villiyrttipastaan ja raparpericrumbleen

Keväällä luonto on täynnä villejä, monivivahteisia ja laadukkaita raaka-aineita. Metsässä ruokailu ja keräily ovat kokonaisvaltaisia elämyksiä. Aistien avulla koemme luontoa monin tavoin. Villiyrttien keräily voi olla retken päätarkoitus tai retkellä tapahtuvaa hauskaa oheistoimintaa. Ennen kaikkea keräily parantaa luontoyhteyttä antamalla uuden näkökulman retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen. Villiyrtit ja -vihannekset ovat myös ravintoarvoiltaan rikkaita ja täynnä makua.

Kun metsään menee on hyvä virittäytyä niin sanotusti tunnelmaan. Se onnistuu hienosti keskittymällä eri aistien tuntemuksiin ja viesteihin. Näköaisti on varmasti ensimmäisiä aisteja, joita käytät metsään saapuessasi. Metsän vihreällä värillä on turvallisuuden tunnetta lisäävä vaikutus. 

Seuraavaksi kuulet ympäröivän luonnon. Lehtien kahina ja veden solina rauhoittavat mieltä. Mielen rauhoittuessa myös stressitasot laskevat. Tuntoaistia voidaan hyödyntää villiyrttien keräämisessä. Toiminnallinen kosketus luontoon rauhoittaa ja auttaa luontoyhteyden luomisessa. Yrttejä kerätessä voit keskittyä tuntemaan miltä kasvi sormien alla tuntuu. Märän maan tai kuuman auringonpaisteen voi haistaa metsässä. Ympäröivät luonnon tuoksut palauttavat mieleen muistoja. Hajuaistin hyödyntäminen myös auttaa luomaan uusia muistoja. Villiyrtin voi poimia ja tuoksutella sitä samalla, kun tallentaa katseella ympäröivää luontoa. Myöhemmin voi muistaa hetken ja sen tunnelman yllättävän tarkasti. 

retkiruokaa villiyrttipastaPakkaa villiyrtit omiin pusseihin tai rasioihin, jotta armonit eivät sekoitu keskenään.


Raittiissa ulkoilmassa makuaistikin on herkempi. Ihmisen mielentila ja kaikki muut aistit vaikuttavat myös siihen miltä ruoka maistuu. Luonnossa pääsee helposti rentoon ja miellyttävään tunnelmaan, jolloin ruokakin maistuu paremmalta. Makuaistia voi terävöittää sulkemalla hetkeksi silmät ennen ruokailua, rauhoittua ja kuunnella ympärillä olevia ääniä ja havainnoida ruoan ja luonnon tuoksuja.

Pakkaa reppuun mukaan retkikeitin ja lähde luontoon. Retkikeittimen etuja ovat helppous ja varmuus. Retkikeittimen kanssa ei tarvitse löytää välttämättä nuotiopaikkaa, joten voit valita tasaisen alustan mistä vain matkan varrelta ja valmistaa maittava villiruoka ateria.


Muista jokamiehenoikeudet ja luonnon kunnioitus kerätessäsi! Tunnistusapua villiyrtteihin löytyy muun muassa osoitteesta www.luontoportti.fi

 

Resepteissä esiintyvät villit raaka-aineet:

  • Mesiangervo on yleinen kasvi, jolla on voimakas makea tuoksu. Moni tunnistaa mesiangervon tuoksun tietämättään esimerkiksi lenkkipoluilta. Mesiangervon lehtiä voi käyttää mausteena ja teenä. Jälkiruokana toimivassa raparperi-reseptissä mesiangervon lehdillä on maustettu ruskeavoi. 
  • Maitohorsma on luonnon oma villiparsa. Horsma kannattaa kerätä nuorena, kun varret ovat noin 10 cm pituisia. Pastassa horsman varret käytetään tankoparsan tavoin vain nopeasti pannulla voin ja valkosipulin kera. 
  • Litulaukka on kunnon makupommi. Se on parasta nuorena, jolloin siinä on purjon makeutta ja piparjuuren lämpöä. Mausta löytyy myös miedosti valkosipulia ja sinappia.
  • Kuusenkerkkää saa poimia vain maanomistajan luvalla. Kerkän raikas ja pihkainen aromi sopii mainiosti villiyrttipastaan. Reseptissä on hyödynnetty Arctic Warriorsin kuusenkerkkäjauhetta, jota ripotellaan pastan päälle parmesanin tavoin. 
  • Vuohenputki on siitä kiva, että sitä löytää etelästä pohjoiseen. Sen maku on persiljainen, pähkinäinen, porkkanamainen ja hernemäinen, joten se sopii mainiosti pastaan. Vuohenputki maistuu reseptissä sellaisenaan ilman kypsennystä.

 

Raparpericrumble

raparpericrumble

 

1,5 dl raparperikuutioita
1,5 dl mansikoita
1 dl kokonaisia kuorellisia hasselpähkinöitä
0,8 dl kaurahiutaleita
0,5 dl fariinisokeria
1 tl ceylon kanelia
100g ruskistettua voita
pari oksaa mesiangervon lehtiä
1 dl vaniljakastiketta

Kotona: Rouhi puukolla hasselpähkinät. Valmista ruskeavoi kuumentamalla alhaisella lämmöllä voita pienessä kattilassa. Nypi joukkoon mesiangervon lehtiä. Anna voin lämmetä niin kauan, että voi ruskistuu ja pieniä ruskeita hiukkasia ilmestyy kattilan pohjalle. Ota mesiangervon lehdet pois ja pakkaa voi esimerkiksi pieneen lasipurkkiin tai kahteen päällekkäiseen uudelleensuljettavaan pussiin. 

Retkellä: Kuumenna kuiva retkipannu ja paahda kaurahiutaleita sekä hasselpähkinöitä niin, että ne hieman ruskistuvat. Lisää joukkoon ruskistettu voi, hienonnettu raparperi, mansikat, kaneli ja sokeri. Paista seosta alhaisella tai keskilämmöllä niin, että mansikat ja raparperit ovat täysin pehmeitä ja sokeri sulanut. Annostele crumble ja kaada päälle vaniljakastiketta. Koristele orvokeilla ja nauti retkikahvin kera.

Villiyrttipasta 2 hengelle

villiyrttipasta


iso kourallinen litulaukkaa
iso kourallinen vuohenputkea
kourallinen nuorta horsmaa
1 dl ruskistettua voita
½ sitruunan kuori + mehu
1 dl parmesan raastetta
200g Fettuzzi pinaattituorepastaa
2 valkosipulin kynttä
vettä keittämiseen
1,5 tl suolaa
2 rkl kuusenkerkkäjauhetta
koristeeksi orvokin kukkia
4 tankoparsaa

Kotona: Valmista ruskeavoi kotona. Kuumenna pannulla rasva alhaisella lämmöllä niin kauan, että pohjalle muodostuu ruskeita hippuja. Pakkaa ruskeavoi pieneen lasipurkkiin tai kahteen päällikkäiseen uudelleensuljettavaan pussiin.

Retkellä: Keitä pasta paketin ohjeiden mukaan suolavedessä. Ota keitinvedestä n.1 dl talteen. Kuumenna pannulla puolet ruskistetusta voista. Hienonna ohuiksi siivuiksi valkosipuli ja kuullota pannulla voissa niin, että valkosipuli pehmenee. Lisää pannulle parsat ja jatka kuullotusta n.2 minuuttia. Lisää huuhdellut horsmat, sekoita 1 min ja lisää pastat, sekä puoli desiä keitinlientä. Laita seokseen puolet parmesaaniraasteesta ja sekoita kunnolla. Lisää loput keitinvedestä, jos pasta kaipaa lisää nestettä tässä vaiheessa. Lisää joukkoon loput vedellä huuhdellut villiyrtit. Laita kaasu mahdollisimman pienelle ja annostele villiyrttipasta lautasille. Kuumenna loput ruskeavoista. Lisää pastan päälle sitruunan mehu, kuusenkerkkäjauhe ja parmesan. Kaada vielä lopuksi lämmin ruskeavoi pastan reunoille. Koristele orvokkien terälehdillä.

Vinkki: Emalilautasta voi hieman kuumentaa kauttaaltaan pienen kaasuliekin päällä ennen ruoan laittamista sille. Valmiiksi lämmin lautanen pitää ruoan lämpimänä pidempään.

 

Outdoor Food Finlandin vieraskynäkirjoitus